Vinter på Friluftsliv SFO – det må være kaldt og kjedelig eller….?

Vi har så mange som lurer på hva vi gjør hele vinteren med barna… noen tenker nok at det er veldig kaldt, andre at det må være kjedelig å ake hver dag….og orker de virkelig å gå på ski så mye? De fryser sikker veldig og blir syke hver uke!

Heldigvis for oss er virkeligheten litt mer positiv.. Vi har barn som kan kle seg, 3 lag, ull, ull og ull. Vi spiser varm suppe og leker, baser, hopper, aker, løper, fanger, graver, sklir, ruller og går. Vi har voksen som er med på leken, som holder barna i gang, som passer på at de aldri er våte, tar strikker under skoene, har med ekstra sokker og bytter votter dagen lang på alle små barnehender 🙂

 

En annen ting vi gjør gjennom vinteren er vår VINTER i 10 UKER plan, ja du leste riktig, det er nesten bare 10 små uker med vinter 😉 Nesten ikke tid nok tenker vi… Her får dere en smakebit av en typisk vinter uke hos Friluftsliv SFO:

 

Mandag:  Skileik – ja SKILEIK, ikke ski trening, eller gå langt på ski dag, eller skitur. Nei – SKILEIK, vi gjør alle typer gøyale aktiviteter med ski på beina, for eksempel spiller vi fotball og badminton med ski på. Vi har haien kommer og bygger verdens største hopp så vi kan øve oss på SKIFLYVNING for det er nemlig veldig mye mer artig enn skihopp. Så spiser vi varm deilig mat som lapskaus eller sellerirot suppe! (Barnas favoritt, oppskrift kommer senere) Å så leker vi da, masse og enda mer, i trehytta, på snøhaugen eller i lavvoen.

 

Tirsdag: Praktisk arbeid, ja, eller egentlig barnearbeid. Barna må jobbe.. De måker snø mens de kjører traktor, de hogger ved selv med øks, de bygger juletreføtter eller baker boller. Vi spikker opptenningsnever, grillpinner og så kan det hende at vi pynter litt på fasaden med snø-skulpturer, vindus maling eller snekring av ulike ting vi trenger. Så har vi jo laget fiske feller, akvariet og gapahuk da, men det hører til en annen årstid. Så spiser vi deilig mat, ja for eksempel wok med svinekjøtt og store doser med grønnsaker, eller hjemmelaget fiskegrateng med poteter og smør. Vi har flere ganger fått høre at vi faktisk lager verdens beste mat. Så vi må vel snart lage en egen restaurant?

 

Onsdag: Da har vi TUR-Onsdag for noen og Turmatkurs. Da har vi noen som går på oppdagelsesferder og finner nye steder, stier, veier, vi har funnet bjørnehi og revehuler. Til og med boligen til en ALV her inne i Gjerdrumskogen. Utrolig rart, men ganske spennende. Han pleier å strø om seg med marshmellows på de underligste steder.. Vi har også funnet opptil flere skadde personer på turene, og vi bygger bårer og legger dem i stabilt sideleie, vi bandasjerer og plastrer i hop det vi kan (så spiser vi ofte en tursnacks som dessert pinnebrød eller boller, men det er hemmelig).  Barna på Turmat kurset de lager mat, alt mulig sunn god mat, de bruker kniver og lærer om hygiene, de vasker og kutter, steker og baker, det er bare en hake… Alt må gjøres ute! Kan vi steke boller på grillen? Kan vi bake pizza på bål? Kan vi lage vår egen Friluftsliv SFO Spesial? Kan vi bygge en røykeovn?  Ja vi feiler masse, men da klarer vi det sikkert neste gang! Å gjør det noe om det vi har planlagt ikke går? Vi har jo alltids noe mat på lur, sultne er vi ikke.

 

 

Torsdag: Da er jobber vi i vann! Vi svømmer, eller lærer å svømme, dykke, holde pusten og flyte. Vi finner roen i vann og vi har det gøyalt i vann. Vi trenger jo å bli trygge i vann for vi er jo også på fisketur, padleturer, vi bader like lenge som sommeren er lang og vi bygger flåter. Alle barna får hjelp og moro i vannet med dyktige svømme instruktører og vi har god tid. Masser av tid faktisk for på Friluftsliv SFO så hater vi å stresse. Men vi fryser ikke, for vannet er varmt.

 

 

Fredag: Kosefredag liker vi å kalle den. Da bestemmer barna hva vi gjør. Ofte blir det vaffelfredag. Vi steker ute. Vi leker ute. Vi fryser ikke. Vi tenner bål, ikke lite bål, men STORT bål. Sånn bål som varmer i kinna og gjør at du må dra ned jakken litt å ta av vottene for man blir egentlig litt svett. Så spiser vi vafler, hopper fra takene, graver huler, aker, lager bob, hviler, rusler en tur eller spiller spill. Men vi fryser ikke, ikke på fredag. Da er det jo helg.

 

Så vinteren på Friluftsliv SFO kan være ganske kald med masse, MASSE snø, vi er mye ute, vi gjør og opplever mye rart men vi fryser ikke.. tror jeg..

 

Camilla 🙂

 

 

About Author

Blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *