Vinterferie – Aktiviteter for hele familien :)

Vinterferien her på østlandet er rett rundt hjørnet og vi gleder oss både til fri og mer Friluftsliv SFO tid!

Hos oss er vi heldige og får mange spente barn som kan være med oss hele dagen gjennom ferien og det GLEDER vi oss til. Hvis dere trenger inspirasjon til aktiviteter som kan gjørs sammen så plukk gjerne noen tips fra uken vår:

Mandag: Ake-ekspriment dag!

Vi pakker med oss sekk, termos, 4 par ekstra votter, noen sokker, en ullgenser, sitteunderlag og alt vi tror vi kan ake på! Vi rusler av gårde i barnas tempo til den lengste akebakken vi finner og de voksne bærer med all den veden de kan klare for at vi skal få et STORT bål 🙂

Vi har også med en gedigen presenning så vi kan ake alle på samme matta – det er GØY!

Ellers kan vi anbefale å teste søppelsekker, grytelokk, plastting, rompeakebrett på føttene, ja kun fantasien som setter en stopper og aktivitet i timesvis. Selvsagt har vi med oss god lunsj i sekken som er halv-forberedt før vi dro. Dagens meny er bakt potet som fylles med hva man måtte ønske, poteten godgjør seg på bålet mens vi tester akeverktøy.

Hiv klokken avgårde, kle dere godt, tenn stort bål og ha med masse flere vottepar enn du tror du trenger. Vi kan love deg en fin dag for hele familien 🙂

Tirsdag: Skitur til en DNT Hytte – ubetjent eller betjent, ta det som er i nærheten!

Vi pakker på nytt sekkene, idag med litt mindre utstyr, men alltid ekstra votter 🙂

Vi tar en snarvei og blir kjørt nesten til toppen for å få en god start på turen, sklir avgårde i barnas tempo inn til vår lokale hytte, Spikertjern. Her låser vi oss inn, tenner fyr i peisen og varmer opp hytta mens ungene har skileik som hopp, stafett og rebusløp utenfor. Når vi blir sultne trekker vi inn i hytta spiser en litt mer lettvint lunsj som er satt til pølser i lompe og tar et slag med kort eller kanskje ludo?

Når magene er mette og barna har utforsket ferdig begynner ferden hjem til Friluftsliv SFO. Heldige oss er vi nå på toppen og alle bakkene står klare til å tas fatt på i susende fart på vei hjem.

Finn en hytte nær deg her:

https://www.dnt.no/hytter/

Onsdag: Turmat dag – vi eksperimenterer med ulik mat som kan lages på bål

Vi har plukket ut noen morsomme og gode ting som kan lages på bål av barna helt eller delvis.

Der hjemme kan man sitte sammen og velge hver sin oppskrift som alle bidrar til å lykkes med ute.

Vi gjør forberedelser inne, går ut sammen og starter med å la barna finne en egnet bålplass. Dette kan gjerne være i hytteveggen eller i hagen, på parkeringsplassen eller ut på tur. Barna får bygge opp bål og fyre opp, være med å avgjøre når matlagingen kan begynne. Da lærer de også når bålet avgir ordentlig varme og de fleste synes det er veldig artig å kunne få lov å bidra.

Vi fyrer opp nedenfor trappen så vi har kort vei til skiftetøy, matredskaper, og små ben som har vært to dager på tur får hvile litt.

Det finnes mange fine bøker med mat tips for barn på tur, denne gangen har vi valgt å hente inspirasjon fra en elevs bidrag via boken “Mat i det fri” av Per Momrak og Øystein Vegge. Lette og gode oppskrifter for hele familien.

Tusen takk til Johannes for lånet 🙂

(Kan kjøpes for eksempel her: https://www.adlibris.com/no/bok/mat-i-det-fri-9788282400206 )

Vi har for Friluftsliv SFO valgt å prøve oss på blant annet disse:

Torsdag: Skøyteutflukt – vi pakker sekken og drar avgårde til en lokal skøytebane

Skøyter er utrolig moro og en veldig annerledes aktivitet for barna, særlig når det kommer til mestringsfølelse. Vi spenner på oss skøyter og leke mange ulike leker, nyte naturen eller spille hockey. De fleste barn synes det er utrolig artig og det er lett å slå i hjel noen timer i friluft. Hvis barnet sliter med balansen kan en bruskasse å lene seg på være en godt tips!

Vi har selvsagt pakket med oss det vanlige for en vellykket dag og tusler av sted til dit vi ønsker å tilbringe dagen. Vi er heldige å har både akebakke og noen lekeapparater pluss gedigne snøhauger i samme område som også innbyr til flere aktiviteter hvis man skulle gå lei skøytene. Vi er også bortskjemt med både piknikkborder og bålpanne tilhørende skøyteisen på Grønlund feltet som gjør at rammene for å ha en vellykket dag med barna ligger duket og klart.

Tips 2! Ta gjerne med en løs høytaler hvis dere har, litt musikk på skøytebanen er ofte veldig populært!

Dagens lunsj for oss er hjemmelagede grillspyd med kjøttboller og grønsaker med rundstykker eller pastaskruer til.

 

Fredag: Hver fredag har vi kosefredag og vinterferien er intet unntak

Vi har laget noen forslag for barna som for eksempel lage store snøskulpturer av ville dyr, bygge snøborg eller snøhule man kan sove i? Vi kan dra på skitur og bygge hopp eller kjøre basehopping fra alle mulige høyder og fasonger.  Kanskje blir det tur i den lokale alpin bakken eller kanskje blir det på jakt etter spor tur? Vi kan legge ut mat til ville dyr i depoer eller lete etter den PERFEKTE akebakken.

Ja, kosefredag, barna bestemmer og vi voksne henger på. Vi pakker sekken og fyrer bål, spiser deilig wok til lunsj og tar dagen som den kommer. Men vi er ute og vi har det gøy 🙂

Håper vi kan inspirere til noe som passer for deg og familien din i vinterferien – for om du ikke vet det enda –

#liveterbestute 😉

Camilla 

 

About Author

Blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *